Kiedy nieliczni hakerzy decydują się wypowiedzieć w miejscu publicznym na temat specyfiki swojego nietypowego i niezbyt legalnego fachu, większość osób oczekuje od nich opowieści o skomplikowanym łamaniu zabezpieczeń, szukaniu luk w szczelnie chronionych systemach lub wysyłaniu na pożądany komputer swoistego konia trojańskiego. Prawda jest jednak inna – zdecydowana większość tych hakerów jasno stwierdza, że słabym punktem zabezpieczeń rzadko kiedy jest sam komputer, system operacyjny lub oprogramowanie, a o wiele częściej sam ich właściciel. Innymi słowy, lwią część danych udaje im się wyłudzić, wysyłając maile o wyjątkowo przebiegłej i podstępnej treści i licząc na to, że właściciel sam zdradzi potrzebne im dane. Brzmi groteskowo, ale takie są realia – użytkownicy internetu są po prostu mało ostrożni i nie zdają sobie sprawy z tego, że w sieci naprawdę grasują ludzie, którzy chcą umyślnie zadziałać na ich szkodę. Pierwszym krokiem ku zabezpieczeniu swojego komputera musi być zatem zwyczajna i, pozornie sztampowa, ostrożność.

Aktualizuj system operacyjny i zabezpiecz komputer

Mnóstwo ludzi narzeka w internetowych dyskusjach na politykę Microsoftu odnośnie aktualizacji systemu operacyjnego, które są po prostu wymuszane w bardzo inwazyjny sposób. Owszem, ich długotrwała instalacja potrafi wyraźnie uprzykrzyć życie, ale trzeba rozumieć ten prosty fakt, że służą one zabezpieczeniu komputera przed atakami. Informatycy Microsoftu stale szukają kolejnych luk w oprogramowaniu i są gotowi płacić ludziom, którzy takie luki odnajdą i zgłoszą, bo jest to wiedza na wagę złota. Jeśli Microsoft wypuszcza aktualizację, którą użytkownik próbuje zignorować, na przykład wygaszając komputer zamiast go wyłączać, to takim działaniem naraża się w sposób ewidentny – haker otrzymuje kilka dni na to, by wykorzystać niezabezpieczoną jakkolwiek lukę, której umiejscowienie doskonale zna i rozumie, w jaki sposób ją najlepiej wykorzystać. Ignorowanie aktualizacji, jakkolwiek namolne i irytujące by one nie były, jest zatem zwyczajnie nierozsądne i lekkomyślne.

Oprogramowanie antywirusowe przeciw hakerom

Istotną kwestią jest również odpowiednie oprogramowanie zabezpieczające komputer przed atakami – zaktualizowany program antywirusowy to podstawa, warto jest się również zaopatrzyć w samodzielny malware scanner. Dla wielu użytkowników deprymujący może być fakt, że za dobry antywirus trzeba słono zapłacić, ale prawda jest taka, że darmowe alternatywy z programem Avast na czele są bardzo solidnym rozwiązaniem, któremu warto jest dać szansę.

jak naprawić ataki hakerskie

Ostatnią sprawą jest oczywiście zabezpieczenie swojej aktywności w sieci. W teorii wystarczyć powinno ograniczenie swojej aktywności na stronach niezabezpieczonych certyfikatem SSL. W praktyce warto byłoby również zaopatrzyć się w solidną usługę VPN, która nasze połączenia internetowe odpowiednio zaszyfruje i w dodatku zadba o naszą prywatność.

W praktyce receptą na problemy z bezpieczeństwem w sieci jest stara, ale ciągle aktualna zasada: lepiej zapobiegać niż leczyć. Wyciek danych trudno jest zatamować, więc lepiej jest po prostu poświęcić nieco czasu i minimum pieniędzy, by solidnie zabezpieczyć komputer i nie musieć się o nic martwić.

Please enter your comment!