Niesamowity kraj ze względu na tradycje, zwyczaje i zachowanie ludzi. Państwo wyspiarskie leżące w Azji, pod wieloma względami dla nas Europejczyków egzotyczne, pełne orientu, ciekawe i warte odwiedzenia podczas urlopu. Mowa oczywiście o Japonii kraju kwitnącej wiśni. Położonym na wąskim łańcuchu wysp na zachodnim Pacyfiku. Japonia, to archipelag składający się z czterech głównych wysp i kilku tysięcy wysp i wysepek mniejszych. Terytorium Japonii w większości otacza woda. Są to wody Morza Jońskiego, Morza Wschodniochińskiego, Morza Ochockiego i Oceanu Spokojnego. W krajobrazie Japonii dominują góry i wyżyny.

Wybierając się na urlop do Japonii możemy mieć nadzieję, że spotkamy wszystko czego może pragnąć turysta. A więc wodę i plaże, góry, ciekawą kolorową florę, wiele zabytków i wiele nowoczesnej architektury. A także wielu ciekawych ludzi reprezentujących kulturę i tradycje zupełnie inne od europejskich. Japonia, to bardzo ciekawe i inspirujące miejsce na ziemi. Choć nie każdemu służą tutejsze letnie temperatury, które są bardzo wysokie w lecie. Do tego dochodzi jeszcze wilgotność powietrza. Lato to czas szczególnie trudny do życia w wielkich aglomeracjach miejskich, jak na przykład w Tokio, Osaki, Nagoi. Są to największe miasta w Japonii.

Dlaczego warto odwiedzić i poznać kulturę Japonii?

Japonię warto odwiedzić podczas urlopu z wielu względów. Na przykład ze względu na obecność wielu zabytków historycznych pochodzących z różnych okresów dziejów Japonii. Wiele z zabytków architektury i sztuki wpisanych jest na listę światowego dziedzictwa kulturalnego. Najciekawsze, najliczniejsze i najcenniejsze z nich znajdują się w dawnej stolicy cesarstwa Japonii w Kioto. Znajduje się tam wiele Świątyń, pałaców, ogrodów.

Tym, których ciekawi historia i kultura Japonii polecić można liczne muzea, gdzie zgromadzone są zabytki japońskiego piśmiennictwa, malarstwa, rzeźby, rzemiosła i sztuki użytkowej.

Urlop spędzony w Japonii nie może przebiec bez udziału w spektaklach teatralnych, świętach i festiwalach. Jest wówczas okazja spotkania się z odmienną kulturą i egzotyczną dla nas Europejczyków kuchnią.

co warto zobaczyć w japonii - kultura i obyczaje

Kuchnia japońska i obyczaje

Kuchnia japońska charakteryzuje się spożywaniem dużej ilości ryb, z których wiele jest jedzonych na surowo. W kuchni dominują też owoce morza, wodorosty i warzywa. Dość popularne są też zupy z mięs, ryb i warzyw. Ogólnie mówiąc dieta japońska jest zdrowa i bardzo zróżnicowana. I dlatego coraz częściej podbija serca obcokrajowców, w tym także Polaków. Najbardziej popularne japońskie dania są delikatne i można je samodzielnie doprawić do smaku. Do najpopularniejszych japońskich dań należy sushi, onigiri, dango, daifuku.

Najbardziej znana z nich, to sushi. Składa się z ryżu, surowej ryby i dodatków. Całość zawinięta jest w liście wodorostów. Taki posiłek najczęściej popija się zieloną herbatą.

Pozostałe najpopularniejsze dania posiadają bardzo podobny skład. Podstawą zawsze jest ryż, ryby, owoce morza, ikra, wodorosty, warzywa, owoce.

Japońska dieta uważana jest za najzdrowszą na świecie, ponieważ zdrowe dla organizmu ludzkiego są wszystkie jej składniki. Nie ma w nich tłuszczu, co wpływa na kondycję organizmu i niską masę ciała. I choć Japończycy uwielbiają jeść, to jednak nie widać po nich nadwagi, nie mówiąc już o otyłości. Dzięki zdrowej diecie i aktywności fizycznej są zdrowi, szczupli, sprawni i długowieczni.

Please enter your comment!